Bir kenara atılmak ne demek ?

Cilem

Global Mod
Global Mod
“Bir Kenara Atılmak” Ne Demek? Farklı Yaklaşımlarla Derinlemesine Bir İnceleme

Selam dostlar,

Bugün, hepimizin hayatında en az bir kere hissettiği ama farklı insanların farklı şekillerde tanımladığı bir konu üzerine konuşmak istiyorum: “Bir kenara atılmak.”

Bu ifade, kimi zaman iş yerinde görmezden gelinmekten tutun da arkadaş grubunda dışlanmaya, aile içinde fikirlerinin dikkate alınmamasına kadar uzanan geniş bir alanı kapsıyor. Ben konulara farklı açılardan bakmayı seven biriyim ve bu başlık altında hem veri odaklı hem de duygusal–toplumsal pencereden olaya yaklaşmak istiyorum. Belki siz de kendi deneyimlerinizi paylaşırsınız ve ortaya tatlı bir tartışma çıkar.

---

1. Kavramın Genel Anlamı

“Bir kenara atılmak” deyimi, kelime anlamıyla bir nesnenin veya kişinin merkezden uzaklaştırılması, değersiz görülmesi ya da önem verilmemesi durumunu ifade eder. Ancak işin duygusal, toplumsal ve hatta biyolojik boyutu var. Sosyal bilimlerde buna bazen “sosyal dışlanma” ya da “marjinalleşme” denir. Psikolojide ise bu, bireyin aidiyet duygusunun zedelenmesi ve özsaygısının azalmasıyla ilişkilendirilir.

Peki, bu ifade herkes için aynı anlamı mı taşır? Yoksa kişinin kültürü, yaşam tecrübesi, hatta cinsiyeti bu algıyı değiştirir mi?

---

2. Erkeklerin Objektif ve Veri Odaklı Bakışı

Erkeklerin yaklaşımı genellikle daha yapısal ve ölçülebilir göstergeler üzerinden olur. Örneğin:

- İş yerinde: “Bir kenara atıldım” ifadesi, projelerde rol verilmemesi, yetkilerin kısıtlanması, toplantılara çağrılmamak gibi somut verilerle tanımlanır.

- Arkadaş çevresinde: Davet edilmediği etkinlik sayısı, mesajlara dönüş süresi gibi sayılabilir parametreler önem kazanır.

- Aile içinde: Karar alma süreçlerinde oy hakkının fiilen kullanılmaması veya maddi destek taleplerinin karşılanmaması gibi ölçülebilir durumlar öne çıkar.

Veri odaklı bakış, durumu nesnel bir “olgu” olarak değerlendirir. Bir erkek, “Beni 4 aydır hiçbir strateji toplantısına çağırmadılar, o yüzden kenara atıldım” gibi cümleler kurabilir. Burada odak, kanıt sunmaktır.

---

3. Kadınların Duygusal ve Toplumsal Etkiler Odaklı Bakışı

Kadınlar ise çoğu zaman bu durumu ilişkilerdeki duygu akışı, toplumsal bağlar ve iletişim kalitesi üzerinden değerlendirir. Örneğin:

- İş yerinde: Fikirlerinin sürekli göz ardı edilmesi, toplantıda sözünün kesilmesi, çabalarının takdir edilmemesi.

- Arkadaş çevresinde: Eskisi kadar aranıp sorulmamak, özel günlerde hatırlanmamak, sohbetlerde paylaşımların azalması.

- Aile içinde: Duygusal ihtiyaçların görmezden gelinmesi, sıkıntılarını paylaşacak bir alanın bırakılmaması.

Burada, sayılardan çok hislerin toplamı belirleyici olur. Bir kadın, “Son zamanlarda konuşmalarımızda beni dinlemiyorsunuz, sanki yokmuşum gibi davranıyorsunuz” diyerek kenara atılmış hissettiğini ifade edebilir.

---

4. Bilimsel ve Sosyal Perspektiflerin Kesişim Noktası

Araştırmalar gösteriyor ki, sosyal dışlanma beynimizde fiziksel acıyla benzer bölgeleri aktive ediyor. Yani, bir kenara atılmak sadece “moral bozucu” bir durum değil; biyolojik olarak da acı verici. Fonksiyonel MRI çalışmaları, bu tür durumlarda beynin “anterior singulat korteks” bölgesinin aktif olduğunu ortaya koyuyor.

Sosyologlar ise “bir kenara atılma”nın toplum içinde bireyin statüsünü ve özsaygısını düşürdüğünü, bunun da uzun vadede depresyon ve kaygı bozukluklarına yol açabileceğini söylüyor.

Burada erkeklerin ölçülebilir verilerle ortaya koyduğu örnekler ile kadınların hislere ve iletişime odaklı yorumları birleşiyor: İster sayılarla, ister duygularla ölçün; sonuçta bu durum hem psikolojik hem de fiziksel sağlık üzerinde etkili.

---

5. Kültürel Farklılıklar

Bazı kültürlerde bir kenara atılmak, açıkça konuşulan bir durumdur ve tepki vermek sosyal olarak kabul edilir. Bazı toplumlarda ise sessizce kabullenilir, hatta bu tür duyguların dile getirilmesi “zayıflık” olarak görülür.

Türkiye gibi toplulukçu kültürlerde, bir kenara atılma durumu bireyin sadece kendisini değil, ailesini veya bağlı olduğu grubu da etkiler.

---

6. Bu Duyguyla Nasıl Başa Çıkılır?

- Kendi rolünü sorgulamak: Acaba bu durum tamamen dış etkenlerden mi kaynaklanıyor, yoksa benim tutumlarımın da etkisi var mı?

- Açık iletişim kurmak: Somut örnekler vererek hisleri dile getirmek (hem erkeklerin veri odaklı yaklaşımını hem de kadınların duygusal yaklaşımını birleştiren yöntem).

- Sosyal destek ağı oluşturmak: Kendinizi değerli hissettiren kişilerle vakit geçirmek.

- Profesyonel yardım almak: Psikolog veya terapist desteği, durumu objektif bir yerden değerlendirmeyi sağlar.

---

7. Forumdaşlara Sorular

- Sizce bir kenara atılmak daha çok “hissedilen” bir durum mu yoksa “ölçülebilen” bir durum mu?

- Erkeklerin veri odaklı, kadınların duygusal odaklı yaklaşımı sizce doğuştan mı geliyor yoksa toplumsal rollerin bir sonucu mu?

- Bu durumu yaşayan biriyle karşılaştığınızda, ona destek olmanın en etkili yolu ne olabilir?

---

Son Söz

“Bir kenara atılmak” deyimi, ilk bakışta basit gibi görünse de, arkasında hem biyolojik hem de sosyal olarak karmaşık bir mekanizma var. Kimi zaman bir rakamla, kimi zaman bir bakışla, kimi zaman da sessizlikle hissedilen bu durum; her birey için farklı şekillerde anlam buluyor.

Belki de önemli olan, karşı tarafın bunu nasıl yaşadığını anlamaya çalışmak ve sessizce kabullenmek yerine konuşarak çözüm aramak.

---

İstersen sana bunun devamında, aynı forum yazısını “güncel olay” örnekleriyle zenginleştirerek de yazabilirim.

Bunu yapmamı ister misin?