Barranquilla'daki Mumlar Gecesini aydınlatan gelenek

NaturalMess

Member
Barranquilla'nın güneydoğusundaki Rebolo mahallesinin kalbinde, Aralık esintilerinin ritmiyle dans eden sağlam bir meşe ağacının sığınağı altında, Ángel Sepúlveda'nın evi.

Orada, 69 yaşındaki bu adam, zamana meydan okuyan bir gülümsemeyle sokakları, evleri ve geleneksel bayramları kutlayanların kalplerini aydınlatan binlerce Noel fenerine hayat veriyor. Mumların Gecesi.

Ángel'in doğaçlama atölyesi başlı başına bir gösteri. Yıpranmış bir ahşap masanın üzerinde dinleniyorlar çok renkli fener yapıları, birleştirilmeye hazır.

Ángel Sepúlveda, Barranquilla'nın Rebolo mahallesindeki Noel fenerleri üreticisi. Fotoğraf:Vanexa Romero TIME

Ağustos ayında başlayan üretim süreci, ondan fazla komşu ve aile üyesinin katıldığı kolektif bir çabadır.

Bu sadece bana değil onlara da yardımcı oluyor. Aralık ayında hepimizin biraz itmeye ihtiyacı var

melek sepúlvedaNoel feneri yapımcısı

“Bu sadece bana değil onlara da yardımcı oluyor. Aralık ayında hepimizin biraz zorlamaya ihtiyacı var” diyor gururla. yeni bir fenerin ahşap tabanlarını çivileyin.

Üretim yoğun: Bu yıl 15.000'den fazla ünitenin tamamlanması planlanıyor. Her biri kendi bağlılığının mührünü ve zanaatkâr dokunuş bu onları eşsiz kılıyor.

Tanesi 2.000 pesoya satılan fenerler, ahşap, üçlü ve madeflex, nişasta (manyoktan üretilen el yapımı tutkal) ve canlı renklerde selofan ile yapılıyor.

Ángel Sepúlveda bu yıl yaklaşık 15 bin Noel feneri yapmayı başardı. Fotoğraf:Vanexa Romero/El Tiempo.

Ángel'in evinden çıkan fenerler, Kolombiya Karayipleri'nin kayıp köylerine doğru yola çıkar.

Adam, 7 Aralık'ta satmayı umduğu son 100 fenerin montajını yaparken “Kasabalardan benden peşinen 12 bin fener sipariş eden müşterilerim var, mumları kutlamak için onları kasabalara götürüyorlar” diyor. onun evi.

İçinde Güvenlik sorunlarının yaşandığı bir mahalle olan Rebolo, Melek bir umut ışığını temsil eder. Fenerlerinin ışığı sadece sokakları aydınlatmakla kalmıyor, dışarı çıkmayı reddeden toplum ruhunu da aydınlatıyor.

Yenilikçi gelenek

Barranquilla'nın kuzeyinde, Alvaro Barranco, 68 yaşında, El Castillo semtindeki evinde Noel fenerleri yapma yönteminde devrim yaratıyor. Noel geleneklerini seven bu kişi, mum kutlamasını canlı tutmak amacıyla 35 yıl önce Magdalena'daki Cerro de San Antonio'dan şehre geldi.

Álvaro Barranco, El Castillo semtindeki evinden fener yaratma yönteminde devrim yaratıyor. Fotoğraf:EL TIEMPO Arşivi

Ancak çok geçmeden bir sorunu fark etti: Ahşap ve selofandan yapılmış geleneksel fenerler, onları sürükleyip ateşe veren güçlü Barranquilla esintilerinin kurbanı oldu. Bu gerçeği değiştirmeye kararlı olan Álvaro, kağıt endüstrisindeki deneyiminden yararlanarak daha dayanıklı bir fener tasarlayın.

On yıl önce sattığım fenerlere hâlâ sahip olan insanlar var. Bu beni gururla dolduruyor

Alvaro BarrancoNoel feneri yapımcısı

Birçok sorunu çözen yenilikçi bir model olan ahşap tabanlı hasır karton fenerler bu şekilde doğdu. Katlanabilir tasarımı saklamayı kolaylaştırırken tabanı da zemindeki parafin lekelerini önler.

Yıllar geçtikçe Álvaro ürününü mükemmelleştirdi. Ağaç ve mum gibi geleneksel figürlerden, kişiye özel ve kurumsal tasarımlara kadar fenerler Ulusal ve uluslararası pazarları ele geçirdiler.

“On yıldan fazla bir süre önce sattığım fenerlere hâlâ sahip olan insanlar var. Bu beni gururlandırıyor” diyor Lekesiz Hamilelik Meryem Ana'nın özel bir baskısını gösterirken.

Mumların Gecesi Karayipler'de büyük bir coşkuyla yaşanıyor. Fotoğraf:Vanexa Romero TIME

Ángel ve Álvaro için fener yapmak bir işin ötesine geçiyor. Bu bir inanç ve kültürel direniş eylemidir. Her ikisi de işlerinin en değerli kısmının, bir geleneği canlı tutmak aileleri birleştiren ve yılın en özel gecelerini ışıkla dolduran.

Ángel, Rebolo'daki köşesinde Karayipler'deki kasaba ve şehirleri sihirle dolduracak son siparişleri teslim etmek için sabaha kadar çalışıyor. El Castillo'dan Álvaro, sosyal ağları ve evinin kapısını dünyayla paylaşmak için vitrin olarak kullanıyor yaratımlarının güzelliği.

Her ikisi de geleneğin kendini nasıl yeniden icat ettiğinin ve devam ettiğinin örnekleridir ve bize Noel ışığının sadece fenerlerde değil, aynı zamanda onları yaratanların kalplerinde de parladığını hatırlatır.

Kolombiya'dan daha fazla haberi burada görün

Petro, Körfez klanına yönelik ilk bombalamayı doğruladı. Fotoğraf:

Leonardo Herrera Delgans -EL TIEMPO Gazetecisi- bana [email protected] adresinden veya X: @leoher70 adresinden yazın