El Çekmek Ne Demek Tdk ?

Damla

New member
El Çekmek Ne Demek?

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre, "el çekmek" deyimi, bir durumdan ya da bir işten geri durmak, ilgilenmemek, katkı yapmamak anlamında kullanılır. Bu deyim, genellikle birine yardım etmeyi ya da bir işi yapmayı bırakma, bir şeyden vazgeçme anlamları taşır. Örneğin, bir kişi başka birinin işine el atmakta ya da bir işe karışmakta ısrar ettiğinde, o kişiye "el çek" denilebilir. Kısacası, el çekmek, bir şeyden geri durmak veya bir duruma müdahale etmeyi bırakmak anlamına gelir.

El Çekmek Deyiminin Kökeni

"El çekmek" deyimi, Türkçede halk arasında zaman içinde benimsenmiş ve halk dilinde oldukça yaygın bir kullanıma sahip olmuştur. El, Türkçede bir şeyi yapmayı, bir işin içinde yer almayı simgeleyen önemli bir organ olarak karşımıza çıkar. Bu deyimde "el" kelimesi, bir işin, bir durumun içinde yer alma, bir şeyle meşgul olma anlamına gelirken, "çekmek" kelimesi ise bu işten ya da durumdan geri durma anlamına gelir. Dolayısıyla "el çekmek", bir işten, bir durumdan geri durmak veya bir şeyle ilgilenmemek anlamına gelir.

El Çekmek Ne Zaman Kullanılır?

"El çekmek" deyimi, genellikle bir durumdan ya da bir işten vazgeçme noktasında kullanılır. Aşağıda bu deyimin hangi durumlarda kullanılabileceğine dair örnekler yer almaktadır:

- **Yardım Etmeyi Bırakmak:** Bir kişiye yardım etmeyi bırakmak ve o kişinin işine karışmamak. Örneğin: “Sürekli onun işine karışıyordun, artık el çekmelisin.”

- **Bir Durumdan Vazgeçmek:** Başka bir kişiyi bir konuda terk etmek ya da bir sorunu çözmekten vazgeçmek. Örneğin: "Bu kadar uğraştık, ama bir sonuç alamadık, artık el çekmeliyiz."

- **Bir İşin İçinden Çıkmak:** Bir işten, görevden ya da sorumluluktan geri durmak. Örneğin: "Projede ne yazık ki artık el çekmek zorunda kaldık."

El Çekmek ve Benzer Deyimler

Türkçede "el çekmek" deyimi ile benzer anlamlar taşıyan birkaç deyim ve ifade daha bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

- **Geri adım atmak:** Bir işte ya da durumdaki kararlılığını bırakmak, bir konuda fikir değiştirmek. Bu deyim, "el çekmek" ile benzer bir şekilde bir işten ya da durumdan vazgeçmek anlamı taşır. Örneğin: “Proje hakkında geri adım attı.”

- **Vazgeçmek:** Bir şeyden ya da bir işten artık ilgi duymamak ya da onunla ilgilenmemek. Örneğin: “Projeden vazgeçti.”

- **Bırakmak:** Bir işi ya da durumu yapmayı sonlandırmak, terk etmek. Örneğin: “Yapamayacak durumda olduğu için işi bırakmaya karar verdi.”

- **Yavaşlamak:** Bir konuda hız kesmek, ilgisini azaltmak, ilerlemeyi durdurmak. Örneğin: "Yavaşlamak ve bir süre dinlenmek istiyorum."

El Çekmek Ne Anlama Gelir?

El çekmek deyimi, bir şeyden ya da bir işten geri durmak, o şeyle ilgilenmeyi bırakmak anlamına gelir. Burada "el" kelimesi, bir işte yer almak, bir şeyin içine girmek anlamına gelirken, "çekmek" kelimesi bu işten ya da durumdan ayrılmayı, uzaklaşmayı anlatır. Örnek vermek gerekirse, bir kişinin uzun süredir uğraştığı bir işte başarısız olması, o kişiye "artık el çek" denilerek, o işi bırakması önerilebilir.

Özetle, el çekmek deyimi, bir işte ya da durumda artık yer almak istememek, ilgilenmemek, katkı yapmamak anlamına gelir. Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre de bu deyim, kişisel ya da toplumsal bir sorumluluktan geri durmayı ifade eder.

El Çekmek İle İlgili Kullanım Örnekleri

1. “Birlikte çok çalıştık ama sonrasında işler çıkmaya başlayınca, işin içine el çekmek zorunda kaldım.”

2. “Ona yardım etmeye karar verdim ama sürekli aynı hataları yaptığı için artık el çekiyorum.”

3. “Bu projede çok uğraştım, ama son aşamalarda tamamen el çektim çünkü ekip uyumlu çalışmıyordu.”

4. “Çalıştığım şirkette üst yönetimin değişmesinden sonra birçok şeyin farklılaştığını gördüm. O yüzden ben de el çektim.”

El Çekmek Deyiminin Anlamı ve Kullanım Alanları

"El çekmek" deyimi, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir ve günlük dilde sıklıkla karşılaşılan bir ifadedir. Bu deyim, kişinin bir işten ya da bir durumdan çıkarak, o iş ya da durumla olan bağını sonlandırması anlamına gelir. Ayrıca, "el çekmek" deyimi sadece kişisel ilişkilerde değil, iş dünyasında ve sosyal yaşamda da sıklıkla kullanılır.

Bir işin sonlanması, bir kişiye yardım etmeyi bırakmak ya da herhangi bir konuda geri durmak gerektiğinde, "el çekmek" deyimi, durumun ciddiyetini anlatmak için ideal bir seçim olabilir.

El Çekmek ile İlgili Merak Edilen Diğer Sorular

1. **El çekmek deyimi başka hangi anlamlarda kullanılır?**

"El çekmek" deyimi, sadece bir işten ya da durumdan vazgeçmek değil, bazen de kişinin o işteki kararlılığını kaybetmesi, ilgisini yitirmesi anlamında da kullanılabilir. Bu bağlamda, kişinin çabalarından vazgeçmesi veya herhangi bir soruna müdahale etmeyi durdurması şeklinde de anlaşılabilir.

2. **El çekmek deyimi başka hangi deyimlerle yer değiştirebilir?**

"El çekmek" deyimi, "geri adım atmak", "bırakmak", "vazgeçmek" gibi deyimlerle benzer anlamlarda kullanılabilir. Her biri, bir durumdan ya da işten geri durma, ilgilenmeme anlamını taşır, ancak deyimlerin kullanıldığı cümlelerdeki incelik farklılıkları olabilir.

3. **El çekmek deyiminin kökeni nedir?**

"El çekmek" deyimi, halk dilinde zamanla şekillenmiş ve anlam kazanmış bir deyimdir. Türkçede "el" kelimesi, bir işi yapmayı, bir şeyin içine girmeyi simgelerken, "çekmek" kelimesi geri durmayı ifade eder. Bu birleşim, deyime bugünkü anlamını kazandırmıştır.

Sonuç

"El çekmek" deyimi, Türkçede yaygın şekilde kullanılan ve anlamı basit ama etkili olan bir ifadedir. Bu deyim, genellikle bir işten ya da durumdan geri durmayı ifade eder ve günlük dilde çok farklı alanlarda kullanılabilir. Hem bireysel ilişkilerde hem de iş yaşamında, bir kişi ya da grup için bu deyim, işlerin sona erdiği veya bir katkının durdurulduğu anlamını taşır. Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre, el çekmek, geri durmak, ilgilenmemek ve müdahaleyi sonlandırmak anlamlarına gelir.